Local
Για την ορθότερη περιήγησή σου στον ιστότοπό μας, προτείνεται η χρήση άλλου browser (Edge, Firefox, Chrome, Safari).
e-contract
06.05.2022

Ποιος ανακάλυψε το ηλεκτρικό ρεύμα

Βρισκόμαστε στο έτος 1888 και κόσμος χρειάζεται ηλεκτρισμό αλλά ο τρόπος παροχής του αποτελεί ζήτημα λυσσαλέων αντιπαραθέσεων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ  

Ποιος ανακάλυψε το ηλεκτρικό ρεύμα

Βρισκόμαστε στο έτος 1888 και κόσμος χρειάζεται ηλεκτρισμό αλλά ο τρόπος παροχής του αποτελεί ζήτημα λυσσαλέων αντιπαραθέσεων. Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο από τους μεγαλύτερους εφευρέτες της εποχής: ο Thomas Edison, υποστηρικτής του συνεχούς ρεύματος, και ο Nikola Tesla, υπέρμαχος του εναλλασσόμενου. Κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να προβλέψει τι είδους σύστημα επρόκειτο να επικρατήσει.

Ο Thomas Edison και η εταιρεία του General Electric, το 1884, έχει ξεκινήσει τη προσπάθεια να φωταγωγήσει τη Νέα Υόρκη. Το πρώτο εργοστάσιο στην Pearl Street ήδη παράγει ρεύμα και το διανέμει σε λίγα επιλεγμένα οικοδομικά τετράγωνα. Χρησιμοποιεί συνεχές ρεύμα χαμηλής τάσης, αλλά εδώ βρίσκεται και το μεγάλο άλυτο πρόβλημα, το συνεχές ρεύμα φθίνει με την απόσταση.

Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση ο Tesla και το εναλλασσόμενο ρεύμα του που μπορεί και μεταδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις. Η επιλογή του είναι πιο οικονομική και ασφαλής, όμως οι πολέμιοι του υποστηρίζουν ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα ήταν επικίνδυνο. Για να τους διαψεύσει και να πείσει τον κόσμο ότι η επιλογή του είναι η σωστότερη, δεν διστάζει να διέλθουν από το σώμα του 250.000 Volt, τα οποία, λόγω του πηνίου που εφηύρε, «ταξιδεύουν» πάνω του χωρίς να τον βλάψουν. Τελικά, ο Tesla και ο βιομήχανος George Westinghouse κατοχυρώνουν τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος έναντι του συνεχούς ρεύματος του Edison και το 1893 η εταιρεία Westinghouse εγκαθιστά το σύνολο της ηλεκτρικής υποδομής των ΗΠΑ. Μερικά χρόνια μετά, ο Tesla έχει δικαιωθεί και ολόκληρη η Αμερική χρησιμοποιεί το εναλλασσόμενο ρεύμα.

Όμως η κόντρα του με τον Thomas Edison συνεχίζεται και όταν το 1912 τους απονέμεται από κοινού το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, ο Tesla αρνείται να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι θα μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

06.05.2022
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ  

Ηλεκτρικό Ρεύμα, μία από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, υπήρξαν κάποιες εφευρέσεις που άλλαξαν ριζικά τον κόσμο. Πράγματι, η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων και έφερε μια καινούργια εποχή.

06.05.2022
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ  

Πότε ήρθε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα – Ιστορική Αναδρομή

Το έτος 1889 φτάνει ο ηλεκτρισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η Γενική Εταιρεία Εργοληψιών κατασκευάζει στην οδό Αριστείδου, την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

06.05.2022
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ  

Πότε ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο ηλεκτρισμός δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν, όσο υπάρχει και η Γη. Σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι εντυπωσιάζονταν από τους κεραυνούς, τους οποίους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έριχνε ο Δίας, για να τιμωρήσει τους ανθρώπους.

06.05.2022
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ  

Πως παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα

Στην εποχή μας το ηλεκτρικό ρεύμα το θεωρούμε καθημερινό αγαθό. Η ηλεκτρική ενέργεια φαίνεται μία εύκολη υπόθεση, πατάς ένα κουμπί και αμέσως έχεις ρεύμα λες και είναι κρυμμένο μέσα στην πρίζα. Είναι όμως έτσι;

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
QUESTION 01
Πόσο χρήσιμες σου φάνηκαν οι πληροφορίες σχετικά τα θέματα που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 02
Βρήκες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόσουν;
QUESTION 03
Πόσο εύκολα βρήκες τις πληροφορίες που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 04
Θα έλεγες ότι οι εντυπώσεις σου από το σύνολο της ιστοσελίδας ΗΡΩΝ είναι ικανοποιητικές;
QUESTION 05
Υπάρχει κάτι επιπλέον, που θα ήθελες να υπάρχει μέσα στην ιστοσελίδα αλλά δεν το βρήκες;