Local
Για την ορθότερη περιήγησή σου στον ιστότοπό μας, προτείνεται η χρήση άλλου browser (Edge, Firefox, Chrome, Safari).
e-contract
01.01.2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Nέα τιμολόγια: τι σημαίνει κάθε χρώμα;

Τι αλλάζει στην αγορά της ενέργειας από 1/1/2024; Ενημερωθείτε για τα νέα δεδομένα.

Ο ΗΡΩΝ, πάντα δίπλα στους πελάτες του, απαντάει με υπευθυνότητα σε βασικές και ταυτόχρονα σημαντικές απορίες για τα νέα δεδομένα στην αγορά της ενέργειας που ισχύουν από 1/1/2024.

Βρείτε παρακάτω την απάντηση σε όποια ερώτηση σας απασχολεί.

  • Τι αλλάζει από 1/1/2024 στα τιμολόγια ρεύματος και γιατί συμβαίνει αυτό;

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 παύει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονταν στα Εμπορικά Προγράμματα με Κυμαινόμενη Τιμολόγηση για την κατανάλωση από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 και με τα οποία είχε ανασταλεί η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Παράλληλα ο ΗΡΩΝ, ως Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι υποχρεωμένος, βάσει του Άρθρου 17 του Ν. 5066/2023 (ΦΕΚ Α΄ 188) να υπαγάγει τις Παροχές των Πελατών του με Εμπορικά Προγράμματα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης, για την κατανάλωσή τους από την 1η Ιανουαρίου 2024, στο Ειδικό Τιμολόγιο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Εταιρείας μας με τις αναγκαστικού δικαίου ρυθμίσεις του Άρθρου 138Α του Ν. 4951/2022.  Η υποχρεωτική υπαγωγή στο Ειδικό Τιμολόγιο θα γίνει μέσω της ένταξης των Πελατών στα Εμπορικά Προγράμματα «BASIC HOME» ή «BASIC BUSINESS S» ή «BASIC BUSINESS L» ανάλογα με την Κατηγορία στην οποία ανήκουν (με οικιακές ή επαγγελματικές παροχές) και την ισχύ της/των Παροχής/-ών τους.

  • Τι μπορώ να κάνω εγώ ως πελάτης για το δικό μου τιμολόγιο;

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους Πελάτες Εμπορικών Προγραμμάτων με Κυμαινόμενη Τιμολόγηση να δηλώσουν την αντίρρησή τους ως προς την υποχρεωτική υπαγωγή της/των Παροχής/-ων τους στα Εμπορικά Προγράμματα «BASIC» και συγχρόνως την επιθυμία τους να παραμείνουν στο υφιστάμενο Εμπορικό τους Πρόγραμμα ή ακόμα και να επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα Εμπορικά Προγράμματα του ΗΡΩΝΑ, όπως αυτά θα ισχύουν από 1.1.2024. Σε κάθε περίπτωση,  μπορούν να επιλέξουν  να ενταχθούν σε κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα Εμπορικά Προγράμματά του ΗΡΩΝΑ με Κυμαινομένη ή Σταθερή Τιμολόγηση, υποβάλλοντας με οποιοδήποτε μέσο, τη σχετική Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

  • Σε ποιο Πρόγραμμα θα μεταβώ, αυτόματα, από 1/1/2024;

Αν δεν υποβάλετε την αντίρρησή σας στην αυτόματη υποχρεωτική υπαγωγή της Παροχής σας δηλώνοντας να παραμείνετε στο υφιστάμενο Εμπορικό Πρόγραμμά σας όπως θα ισχύει ή υποβάλλοντας Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα Εμπορικά Προγράμματα του ΗΡΩΝΑ, αποκλειστικά έως την 31η Ιανουαρίου 2024, τότε η/οι Παροχή/-ές σας, για καταναλώσεις από 1/1/2024, θα υπαχθούν αυτομάτως στα Προγράμματα «BASIC», ανάλογα με την ισχύ της/των Παροχής/-ών σας,  τα οποία συνιστούν το Ειδικό Τιμολόγιο του άρθρου 138Α του Ν. 4951/2022. Η εταιρεία μας έχει προχωρήσει σε σχετικές ατομικές ενημερώσεις, ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά, σε όλους τους πελάτες της οι οποίοι ανήκουν σε Εμπορικά Προγράμματα με κυμαινόμενη τιμολόγηση.

  • Ποιες είναι οι κατηγορίες των Προγραμμάτων που θα ισχύουν από 01/01/2024 και πως διαμορφώνονται χρωματικά;

Προγράμματα Ορισμένου Χρόνου με Σταθερή Τιμολόγηση: ΜΠΛΕ σήμανση
Προγράμματα με Κυμαινόμενη Τιμολόγηση: ΚΙΤΡΙΝΗ σήμανση
Προγράμματα BASIC (Ειδικό τιμολόγιo του άρθρου 138Α του Ν.4951/2022): ΠΡΑΣΙΝΗ σήμανση
Εμπορικά Προγράμματα με Δυναμική Τιμολόγηση: ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ σήμανση

  • Πώς θα γίνει η μετάπτωση στο Ειδικό Τιμολόγιο υποχρεωτικής υπαγωγής;

Η υπαγωγή σας στο Ειδικό Τιμολόγιο του άρθρου 138Α του Ν. 4951/2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω των Προγραμμάτων «BASIC», θα γίνει αυτόματα. Αν όμως θέλετε να παραμείνετε στο υφιστάμενο Πρόγραμμά σας ή ακόμη και αν προτιμάτε να επιλέξετε κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα Εμπορικά Προγράμματά ΗΡΩΝ, πρέπει να μας το δηλώσετε, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στην ατομική ενημέρωση που έχετε ήδη λάβει από τον ΗΡΩΝΑ, ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά. Σε κάθε περίπτωση, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στα τηλέφωνα 18228 και 2130333000 ή να επισκεφτείτε το πλησιέστερο κατάστημα ΗΡΩΝ.

  • Τι θα ισχύει για τα υφιστάμενα κυμαινόμενα προγράμματα από 1/1/2024;

Για τα υφιστάμενα Εμπορικά Προγράμματα με κυμαινόμενη τιμολόγηση θα ισχύουν νέες χρεώσεις, με σχετική τροποποίηση των Γενικών & Ειδικών Όρων των Συμβάσεων, που θα ισχύουν από 1/1/2024. Διατηρούνται, ωστόσο, όλα τα προνόμια και οι εκπτώσεις ακριβώς όπως προβλέπονταν και εφαρμόζονταν μέχρι και την 31.12.2023 σε όλα τα Εμπορικά Προγράμματα κυμαινόμενης τιμολόγησης.

  • Από 01/01/2024 τα Προγράμματα θα έχουν ορισμένη διάρκεια σύμβασης;

Όλα τα κυμαινόμενα προγράμματά μας θα έχουν 12μηνη διάρκεια ισχύος, με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για 12 μήνες κάθε φορά, από τα οποία ωστόσο μπορείτε να αποχωρήσετε οποτεδήποτε αζημίως.

  • Αν αποχωρήσω από την εταιρεία θα χρεωθώ ρήτρα αποχώρησης;

Ρήτρα πρόωρης αποχώρησης θα χρεωθείτε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ εάν το Πρόγραμμά σας είναι ορισμένου χρόνου με Σταθερή Τιμολόγηση και αποχωρήσετε από αυτό πριν από τη λήξη της συμβατικής διάρκειας ισχύος του Προγράμματος.

  • Θα υπάρχουν Προγράμματα με κυμαινόμενη και προγράμματα με σταθερή τιμή;

Ο ΗΡΩΝ προσφέρει στους πελάτες του 1) Εμπορικά Προγράμματα με κυμαινόμενη τιμολόγηση, όπου η Χρέωση Προμήθειας προκύπτει από το αλγεβρικό άθροισμα της Βασικής Χρέωσης Προμήθειας και της Διακύμανσης Κόστους Αγοράς. Ο υπολογισμός της Διακύμανσης Κόστους Αγοράς γίνεται σύμφωνα την Απόφαση 409/2020 της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) και τη μεθοδολογία που προβλέπεται στους Ειδικούς Όρους της Σύμβασης. Βάσει της εν λόγω μεθοδολογίας, η προσφερόμενη Χρέωση Προμήθειας, υπό το πλαίσιο της εφαρμογής της Διακύμανσης Κόστους Αγοράς ενδέχεται να μεταβάλλεται χρεωστικά ή πιστωτικά, , ή να παραμένει αμετάβλητη µε βάση τα μεγέθη της αγοράς και 2) Εμπορικά Προγράμματα ορισμένου χρόνου (12μηνης ελάχιστης διάρκειας) με Σταθερή Χρέωση Προμήθειας στην οποία δεν εφαρμόζεται η Διακύμανση Κόστους Αγοράς.

  • Η «Αναπροσαρμογή Εκκαθάρισης Αγοράς» θα εφαρμοστεί εκ νέου από 1/1/2024;

Η «Αναπροσαρμογή Εκκαθάρισης Αγοράς» αντικαθίσταται από την «Διακύμανση Κόστους Αγοράς» και θα εφαρμόζεται στα Εμπορικά Προγράμματα κυμαινόμενης τιμολόγησης, σύμφωνα με τους Ειδικούς Όρους αυτών.

  • Για τα Προγράμματα «BASIC» που αποτελούν το Ειδικό Τιμολόγιο του Άρθρου 138Α του Ν.4951/2022, θα γνωρίζω εκ των προτέρων με τι τιμή θα χρεώνομαι κάθε μήνα;,

Στα Προγράμματα «BASIC», την πρώτη ημέρα κάθε μήνα θα μπορείτε να λαμβάνετε γνώση αποκλειστικά  μέσα από το www.heron.gr  για την Χρέωση Παγίου και την Τελική Τιμή Προμήθειας που θα ισχύει για την κατανάλωση της/των Παροχής/-ων σας του ιδίου μήνα.

  • Με ποιον τρόπο θα υπολογίζεται ο Μηχανισμός Διακύμανσης των προγραμμάτων BASIC; Για τα Εμπορικά Προγράμματα «BASIC» που αποτελούν το Ειδικό Τιμολόγιο του Άρθρου 138Α του Ν.4951/2022, θα εφαρμόζεται Μηχανισμός Διακύμανσης, ο υπολογισμός του οποίου γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με τον τύπο που θεσπίστηκε με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας µε βάση τον μέσο όρο  των ημερήσιων Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας των δύο προηγουμένων μηνών του μήνα κατανάλωσης «Μ», όπως αυτός δημοσιεύεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας): https://www.enexgroup.gr/el/markets-publications-el-day-ahead-market.

Η προσφερόμενη Χρέωση Προμήθειας υπό το πλαίσιο της εφαρμογής του Μηχανισμού Διακύμανσης, ενδέχεται να μεταβάλλεται  χρεωστικά ή πιστωτικά ή να παραμένει αμετάβλητη µε βάση τα μεγέθη της αγοράς.

  • Θα βλέπω το Μηχανισμό Διακύμανσης σε κάθε Λογαριασμό?

Στα Προγράμματα «BASIC» στα οποία εφαρμόζεται ο Μηχανισμός Διακύμανσης, αυτός δεν θα αποτυπώνεται διακριτά στο Λογαριασμό. Στο Λογαριασμό θα αποτυπώνεται η Χρέωση Παγίου και η Τελική Τιμή Προμήθειας (€/kWh), η οποία συνίσταται στο αλγεβρικό άθροισμα της Χρέωσης Προμήθειας, όπως αυτή ορίζεται στους Ειδικούς όρους και της τυχόν Έκπτωσης που εφαρμόστηκε στο μήνα κατανάλωσης «Μ» και περιλαμβάνεται στη διάρκεια της χρονικής περιόδου του συγκεκριμένου Λογαριασμού.

  • Με ποιον τρόπο θα υπολογίζεται η Διακύμανση Κόστους Αγοράς στα Κυμαινόμενα Προγράμματα με κίτρινη σήμανση;

Στα διαθέσιμα Εμπορικά Προγράμματα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με κίτρινη σήμανση του ΗΡΩΝΑ ο υπολογισμός της Διακύμανσης Κόστους Αγοράς γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα την Απόφαση 409/2020 της ΡΑΑΕΥ και τη μεθοδολογία που προβλέπεται στον ΕΟ 3.2.2.2 των Ειδικών Όρων των Συμβάσεως και λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ημερήσιων Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας της χρονικής περιόδου κατανάλωσης του Λογαριασμού.

Η προσφερόμενη Χρέωση Προμήθειας υπό το πλαίσιο της εφαρμογής της Διακύμανσης Κόστους Αγοράς, ενδέχεται να μεταβάλλεται  χρεωστικά ή πιστωτικά ή να παραμένει αμετάβλητη µε βάση τα μεγέθη της αγοράς.

  • Θα βλέπω τη Διακύμανση Κόστους Αγοράς σε κάθε Λογαριασμό;

Στα διαθέσιμα Εμπορικά Προγράμματα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με κίτρινη σήμανση του ΗΡΩΝΑ,  η Διακύμανση Κόστους Αγοράς, θα εμφανίζεται σε κάθε Λογαριασμό, είτε έναντι είτε εκκαθαριστικό, όταν πληρούνται οι προϋπόθεσες εφαρμογής της.

  • Η κρατική επιδότηση ΤΕΜ θα συνεχίζει να εφαρμόζεται;

Η Πολιτεία δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια Απόφαση ή ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης ΤΕΜ για κατανάλωση από 1.1.2024.

  • Υπάρχει κείμενη νομοθεσία που επιτρέπει όλες αυτές τις αλλαγές και τις ενημερώσεις;

Βάσει του Άρθρου 17 Ν. 5066/2023, ο ΗΡΩΝ όπως και όλοι οι Προμηθευτές, υποχρεούνται στην αυτόματη υπαγωγή των Πελατών τους με κυμαινόμενα τιμολόγια, για την κατανάλωση από 1.1.2024, στο Ειδικό Τιμολόγιο του άρθρου 138Α του Ν. 4951/2022, η οποία στην εταιρεία μας πραγματοποιείται μέσω των Προγραμμάτων «BASIC» - εκτός αν οι Πελάτες δηλώσουν την αντίρρησή τους ως προς την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο «BASIC» και ταυτόχρονα τη βούλησή τους να παραμείνουν στο υφιστάμενο Εμπορικό τους Πρόγραμμα.

Ο  καθορισμός του τρόπου υπολογισμού του Μηχανισμού Διακύμανσης και των συντελεστών του Ειδικού Τιμολογίου που συνιστούν τα προγράμματα «BASIC» καθώς και η Επισήμανση των Προγραμμάτων Προμήθειας & Λογαριασμών Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας ορίζονται με την υπ’αρ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β 6600/2023).

Επιπλέον, στα Εμπορικά Προγράμματα με Κυμαινόμενη Τιμολόγηση που διαθέτει ο ΗΡΩΝ  η μεθοδολογία της Διακύμανσης Κόστους Αγοράς προβλέπεται στον ΕΟ 3.2.2.2 της Σύμβασης και είναι σύμφωνη με την Απόφαση 409/2020 (ΦΕΚ Β’ 1364/2020) της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ).

  • Η έκπτωση ΚΟΤ θα συνεχίζει να αποδίδεται με τον ήδη υπάρχοντα τρόπο ή θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα;

Δε αλλάζει κάτι στον τρόπο υπολογισμού και απόδοσης της έκπτωσης ΚΟΤ σε πελάτες που τη δικαιούνται.

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

22.04.2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δενδροφύτευση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, 150 μαθητές γυμνασίου σχολείων του Δήμου Αχαρνών υποδέχτηκαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με δενδροφύτευση στo λόφο των Σαράντα Μαρτύρων...

02.04.2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 χρόνια Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.

Τρία χρόνια συμπλήρωσε πρόσφατα η πρώτη και μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα της χώρας μας, η Ενεργειακή Κοινότητα HΡΩΝ ΕΝ.Α., που απαριθμεί πλέον 5.000 μέλη που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

07.03.2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πίστωση Ειδικού Τέλους ΑΠΕ 1% έτους 2020

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σε συνέχεια της δημοσίευσης του Οριστικού Πίνακα για τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές κοινότητες για το έτος 2020 ...

26.02.2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νικητές διαγωνισμού «ΓΙΝΕ ΠΕΛΑΤΗΣ ΗΡΩΝ»

Για μία ακόμα φορά, οι νέοι πελάτες του ΗΡΩΝΑ κέρδισαν μοναδικά δώρα!

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
QUESTION 01
Πόσο χρήσιμες σου φάνηκαν οι πληροφορίες σχετικά τα θέματα που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 02
Βρήκες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόσουν;
QUESTION 03
Πόσο εύκολα βρήκες τις πληροφορίες που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 04
Θα έλεγες ότι οι εντυπώσεις σου από το σύνολο της ιστοσελίδας ΗΡΩΝ είναι ικανοποιητικές;
QUESTION 05
Υπάρχει κάτι επιπλέον, που θα ήθελες να υπάρχει μέσα στην ιστοσελίδα αλλά δεν το βρήκες;